СТАЯ НА ЗАГАДКИТЕ – ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН УРОК ВЪВ 2.А КЛАС

Днес, 07.03.2024 г. учениците от 2.а клас с класен ръководител г-жа Петя Иванова участваха в нетрадиционен открит урок, на който присъстваха педагогически специалисти и родители. Урокът е конструиран на базата на игровия метод „Escape Room” или „Escape Classroom”, когато се прилага в учебна среда. Прилагането на този метод допринася за изграждането на отборния дух, екипността, взаимната помощ и подкрепа, за обединяване на усилията в името на постигането на една обща цел. Основна цел на урока е чрез играта класната стая да се превърне в загадъчно място за учене, да се използва силата на положителните емоции, които дава играта, така че този положителен емоционален заряд да бъде насочен към учебния процес.

Класната стая на второкласниците не беше заключена, но затова пък в нея имаше красиво опакована и заключена с катинарче кутия, криеща изненада за тях в края на урока. За да отключат катинарчето, учениците трябваше да открият специална комбинация от 4 числа, решавайки успешно различни загадки и предизвикателства.

Сюжетната линия на урока бе подчинена на темата „Експедиция в Тихия океан”. Учениците приеха ролите на известни и смели български учени-изследователи, които са изпратени на експедиция. Намират се в подводница и изследват океанското дъно, докато търсят невероятно морско създание.

Тяхната първа задача бе да открият кой е океанът, чието дъно изследват, като приложат нестандартни четивни техники. След тежка катастрофа подводницата е повредена. Учениците изчислиха в минути и преобразуваха в часове времето, с което разполагат преди да свърши наличния кислород на борда на подводницата. За целта приложиха знания и умения, необходими за извличане на информация от диаграми. Съставиха план за спасение, решавайки да използват водолазен апарат, който също се оказа повреден. За да го поправят, отново приложиха своите математически компетентности, за да намерят обиколката на различни геометрични фигури.

След успешното отстраняване на повредените части, учениците решиха кръстословица, за да разберат кой от хилядите острови в Тихия океан се намира най-близо до тях. Откриха, че това е остров Нова Гвинея. За да научат повече за този екзотичен остров и неговите характерни обитатели, трябваше да дешифрират специален книжен код, с чиято помощ да открият необходимата информация в четири енциклопедии.

В решаването на последната загадка учениците работиха по двойки, така че с общи усилия да бъде открито последното число от комбинацията, отключваща катинарчето върху заключената кутия.

Урокът – уникален и различен, повишава ефективността и привлекателността на обучението.