Патриотичен урок посветен на 3 март

На 29.02.2024 г.  в НУ „Иванчо Младенов“ се проведе  патриотичен урок в група ЦОУД 2.а клас под ръководството на г-жа Десислава Илиева.  Специален гост лектор беше г-жа Мая Антова – историк от Регионалния исторически музей, педагогически специалисти в училището и малките първокласници обучавани по метода Монтесори. Учениците  приложиха своите знания и усвоиха нови за символите на Република България, историческите паметници свързани с освобождението от османско владичество. Задаваха въпроси, на които госпожа Антова много увлекателно отговаряше. Тя обясни също защо точно 03 март е Национален празник на България, защото на тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. Поставя се началото на Третата българска държава, възстановена  е Република България и тя се появява на картата на света.

В края на часа всяко дете показа  своя проект  на тема: „Какво е за мен България“. Гостите бяха поздравени с песента „Молитва за България. Малките първокласници слушаха с интерес, а някои от тях взеха участие.

Всички се потопиха в една атмосфера на искрено родолюбие, самоотверженост и преданост към народ и родина.

Силният български дух ще пребъде, защото се е доказал във вековете! На финалът с възторг учениците от група ЦОУД 2.а клас извикаха „Да живее България!