УЧЕНИЧЕСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Ученическият парламент „Заедно ръка за ръка“ при НУ „Иванчо Младенов“ заедно с г-жа Диана Банкова и г-жа Петя Узунова – педагогически съветник отбелязаха 9 май – Деня на Европа. Председателите на класовете запознаха гостите с историята на ЕС, кога е създаден, колко страни членуват в него, кои са важните задачи, които държавите членки решават заедно, какво е значението на съюза и кои са органите на управление на съюза и как функционират те. Следваше интересна викторина, в която учениците трябваше да покажат своите знания за структурата и значението на Европейския съюз. Разбира се, справиха се достойно, за което бяха наградени с грамоти от директора на училището г-жа Милена Тихомирова.

Така успяхме този специален ден с духа на мира, солидарността и обединението на Европа, да го превърнем  в още едно незабравимо събитие в историята на нашето училище.