Отбелязваме Деня на толерантността – 16.11.2022 г. „Светът е шарен, затова е красив!“

На 16 ноември  отбелязваме Международния ден на толерантността. Инициативите в НУ „Иванчо Младенов“ преминаха под мотото: „Различни и единни!“.  Презентации, рисунки, табла, послания в „усмихнати“ балони с пожелания за добрини, хоро на толерантността и още толкова много инициативи, че не мога да ги опиша. Денят премина в забавление и с нашите гости и помощници – Добри и Радост, които изработиха учениците от 3.б клас. Те пристигнаха, за да ни напомнят, че трябва уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят

Класът  на г-жа С. Благоева направи изненада на 1.б клас още в първия час, посетиха малките първокласници и споделиха какво е за тях да бъдеш толерантен, след което подариха на всяко дете „усмихнат“ балон със скрито в него послание. Задължително се включиха и нашите ученици със СОП, които с вълнение участваха във визитата на първокласниците. Госпожа Благоева даде възможност всеки да изтегли комплимент от красива чантичка с форма на сърце, разбира се имаше и за госпожите. Комплименти на по-малките ученици раздадоха и 4.а клас.

Впечатляващи бяха и игрите на първокласниците от групите по ЦОУД, които заедно със своите учители направиха ръчички с послания и рисуваха в училищния двор на тема: „Избирам да съм толерантен“. Учениците от 2.б клас отбелязаха този ден с послания, които написаха на детелинки в знак за надежда, уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие. Госпожа Е. Тодорова – класен ръководител и г-жа П. Узунова – педагогически съветник събеседваха с тях за добрите обноски, вежливите думи и приятелството.

Инициативите не спираха, а в края на деня пристигнаха и нашите родители партньори на учениците от 1.б клас. Заедно с мама и тати малките ученици изработиха табло от пъзел, който сглобиха с посланието „Заедно можем всичко“ и събеседваха за толерантните отношения. Най-интересното беше изработването на „Буркан с добри постъпки“, който ще бъде отворен в края на учебната година, а до тогава се надяваме, че ще се напълни с добрини. Добрите истории ще се прочетат заедно с нашите родители в края на учебната година, а някои от тях ще впишем в „Розовата книга на доброто“.                 

Нашите активни третокласници – 3.а и 3.б клас, се включиха с голям ентусиазъм в изработване на постери, които направиха в изнесената на открито класна стая. А 3.в клас заедно с г-жа С. Ценова изработиха „Вълшебни сърца“ и подариха на всеки учител и ученик с пожеланието „Подари усмивка“.                

Трябва да отбележим, че с особен интерес и емоции бяха посрещнати нашите нови приятели и гости – Добри от Мароко и Радост от Италия. Те пристигнаха днес и гостуваха на нашите ученици, за да ни напомнят и покажат, че  „Светът е шарен, затова е красив!“

Всички ученици се включиха в най-дългото хоро на толерантността под надслов: „Ние сме приятели“.

Защо толерантността е толкова важна за теб и за нас?

Толерантност е готовността да приемаме чувства, навици или вярвания, които са различни от нашите собствени. 

Всички ние вече знаем, че толерантността трябва да ни съпътства в настоящето. Не трябва да се делим. Да бъдем по-съпричастни. Да бъдем повече хора. Да се уважаваме. Да не се унижаваме. И още много изводи и обещания! Дано да се сбъднат! Дано да сме такива!